Stalroosters opruwen

Stalroosters opruwen

Koeien, pinken, kalveren en jongvee, gehuisvest in ligboxenstallen lopen meestal op roosters gemaakt van beton. De bovenkant van deze betonroosters zijn vlak afgewerkt en worden na verloop van tijd glad. Betonroosters die te glad zijn afgewerkt kunnen binnen een jaar al problemen geven. Door roosterschuiven wordt de bovenkant van de betonroosters als het ware gepolijst. Mest wat op de betonroosters blijft liggen zorgt voor een spekglad oppervlakte. Het risico dat een dier uitglijdt op een spiegelgladde betonvloer is zeer groot. Koeien worden onzeker en bang om te lopen. Het gebeurt regelmatig dat een koeien vallen en geblesseerd raken, niet meer herstellen en afgevoerd moeten worden. Dit veroorzaakt economische schade, ergernis en is gevaarlijk. Bovendien laten de koeien of pinken, op een te gladde vloer, de tochtigheid niet zien omdat ze niet durven te springen op gladde roosters. Als ze de tochtigheid niet laten zien, worden ze niet gedekt en worden ze niet drachtig.

De oplossing voor gladde betonroosters is het slijpen van een profiel in het oppervlak van de roosters.

Waarom betonroosters in rundveestallen opruwen?

Het opruwen van beton roosters in rundveestallen wordt gedaan om te gladde roosters te voorkomen. Door het opruwen worden de betonroosters weer goed beloopbaar. Door een profiel in de bovenlaag van het beton aan te brengen zijn gladde roostervloeren verleden tijd. Hierdoor durven de koeien beter te lopen en laten ze de tochtigheid beter zien. Wanneer de vruchtbaarheid beter is worden meer koeien en pinken drachtig en dat zorgt voor betere bedrijsresultaten. Ook is het een voordeel voor het welzijn van de dieren en verongelukken minder koeien. Hierdoor gaan melkkoeien langer mee en produceren ze meer melk. Roosters opruwen wordt gedaan om de beloopbaarheid van de roosters te verbeteren en de levensduur van de roostervloeren te verlengen.

Antislipprofiel aanbrengen bij betonroosters en vloeren voor
"On the way to planetproof!"

wij brengen antislipprofiel aan om te voldoen aan de criteria voor: “PLANETPROOF”!

Loopvloeren en roosters (in de gang tussen de ligboxen, achter het voerhek, in de wachtruimte) moeten de koeien grip geven. De vloer heeft profiel (geprofileerd loopvlak) dat voldoet aan:

  • Profiel (minstens 2 mm diep) met sleuven (aangebracht in lengterichting), honingraat of blokken.
  • Stroefheid voldoet minstens aan 0,60 FSCwaarde (Floor Slide Control 2000). Indien nodig kunnen wij de FSC-metingen verzorgen, deze worden uitgevoerd met een gekalibreerde Floor Slide Control 2000 meetunit, conform de NTA7909 werkwijze.

Doel: door voldoende grip en ontstaan er minder klauw- en beenproblemen.

Stalroosters_1

Techniek voor opruwen roosters rundvee stallen

De techniek van het roosters opruwen is het slijpen van een profiel in het oppervlak door middel van diamantslijpen. Een opruwmachine met diamantschijven slijpt een profiel in de bovenkant van de roosters.

Prijzen voor het opruwen van rundveeroosters

Het opruwen van roosters kost tussen de € 4,25 en de € 4,75 per vierkante meter, afhankelijk van de grootte van het oppervlak en de situatie. Bent u op zoek naar de exacte prijzen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.